Designer

Arne Jacobsen

Et multitalent og mannen bak utallige møbelikoner og arkitektoniske perler. Arne Jacobsen lot sitt design snakke for seg selv, og det gjør det fortsatt den dag i dag. Fra komplekse arkitektoniske prosjekter som Nationalbanken til møbler, lamper, bestikksett og boligtilbehør har Arne Jacobsen formet dansk design og skrevet seg inn i den internasjonale designhistorien.

Historien bak

1902-1971

Arne Jacobsen ble født 1902 i København, og allerede som barn skinte hans spesielle, enkle stil og store kreativitet gjennom. Da Arne Jacobsen var liten, gjorde han opp med foreldrenes pyntede innredning ved å male veggene på rommet sitt helt hvite, og hans talent innenfor tegning betydde også at han opprinnelig ønsket å være maler. 

Arne Jacobsens bedrifter som designer kan deles opp i to perioder. Den første fra 1925 til 1952 og den siste fra 1952 frem til hans død i 1971. Ikoner som AJ-lampen og AJ-bestikket er fra 1957, og Ægget™ samt Svanen™ er fra 1958. 

Arne Jacobsen filosoferte ikke over sitt design med lange foredrag, men var derimot mer pragmatisk i sin tilgang. Det falt han naturlig å spørre direkte, «syntes De, det er pent?». De betydde noe for han, at hans design var flotte. Ganske enkelt skulle produktene snakke for seg selv, og han ville også gjerne vite om andre likte dem. Et eksempel på Arne Jacobsens designprosess er serien Cylinda Line, som ble designet for Stelton. Fire dramatiske år lå i forkant av den første markedsføringen i 1967, da et helt nytt produksjonsapparat og en ny teknologi måtte utvikles før lanseringen. Arne Jacobsen var nemlig kompromissløs i sine krav til de tingene han arbeidet med. 

Produkter

Serie 7

Serie 7™

Arne Jacobsens skallstol Serie 7™, også kjent som Syveren, ble designet i 1955, men har gjennom årene beholdt den ikoniske formen og allikevel fulgt med i tiden. Stolen er produsert av ni lag formpresset finér, som gir styrke, fleksibilitet og holdbarhet til tross for dens slanke utseende. Psst... Syveren er det mest populære møbelet i Fritz Hansens stolkolleksjon.

Kjøp her
Svanen

Svanen™

I 1958 tenkte Arne Jacobsen nytt i forhold til bruken av materialer, former og proporsjoner på en stol. Resultatet var en innovativ stol med dypt sete og høye armlener i et stykke laminert finér. Som en del av møblene til rom 606 på hotellet SAS Royal, er Svanen et bevis på Arne Jacobsens evne til å sammensmelte teknologi og tradisjon.

Kjøp her
Dråben

Dråben™

Dråben ble eksklusivt designet av Arne Jacobsen til SAS Royal-hotellet, men i et sterkt begrenset antall. Stolens høye komfort og originale uttrykk ga den en naturlig plass foran sminkebordene på hotellets rom og i hotellets bar. Dråben ble relansert i 2014, hvilket understreker stolens tidløse design.

Kjøp her

Ægget

Ægget ble opprinnelig designet av Arne Jacobsen i 1960 til SAS Royal hotellets åpning, hvor lenestolen var iøyenfallende og stod i kontrast til hotellets arkitektur. Æggets kurvede silhuett tilfører den komfortable lenestolen et majestetisk uttrykk, og det er ingen tvil om at dette møbelikonet også er et skulpturelt kunstverk. 

Kjøp her Kjøp her
Arne Jacobsen

Cylinda-line

Under en familiemiddag ble en enkelt tegning på en serviett starten på Arne Jacobsens Cylinda-Line i rustfritt stål for Stelton. Basert på hans filosofi om at «godt design skal være tilgjengelig for alle», ble Cylinda-line lansert i 1967 etter tre års intens produktutvikling.

Kjøp Kjøp

2 x relanseringer

Gryden

Gryden™

Fritz Hansen relanserte loungestolen Gryden™ i 2018, som ble designet av Arne Jacobsen i 1959 samtidig med Ægget og Svanen til SAS Royal-hotellet i København. Ved å gjenintrodusere Gryden, lever Arne Jacobsens designarv videre i det moderne hjem. Den skulpturelle stolen er den samme som den originale, men setet og materialene er forbedret slik at loungestolen lever opp til nåtidens standarder.

Kjøp her
Lille Giraf

Lille Giraf™

Fritz Hansen var enda en gang i Arne Jacobsens arkiver, da Lille Giraf ble relansert. Designeren hadde opprinnelig designet stolen til SAS Royal-hotellet i København. Den høye ryggen ga inspirasjon til stolens navn. Arne Jacobsen arbeidet med flere versjoner av Giraffen, men versjonen i dag er den Lille Giraf med litt lavere rygg.

Kjøp her