Illums Bolighus guider

Dyner

Hvordan skal du vaske dynen din? Hvorfor har dun en isolerings- og absorberingsevne? Hva er egentlig bæreevne? Vi gir svar på det hele og litt mer nedenfor.

Dyner og puter

Isolerings- & absorberingsevne

Dun er et av de beste isoleringsmaterialene og kan både oppta og avgi fukt. Dun består av en mikroskopisk kjerne der tusenvis av små, myke stråler spres. Mellom strålene dannes små luftlommer hvor luften står stille og dermed isolerer.

Puter

I hodeputer ses ofte en blanding av fjær og dun. Fjær inngår i fyllet for å gi en god støtte.

Dyner

I en dyne skaper dun isoleringen, som holder på kroppens varme. 

Bæreevne

Bæreevne er lik fyllkvalitetens isoleringsevne og kvalitet. Varmen i dundyner skapes av luften mellom dunene og ikke av dunene i seg selv. En høyere bæreevne gjør at det behøves færre dun for å isolere optimalt. Derutover er 2 gode tips: 

- Høyere dunprosent = høyere bæreevne

- Bedre dunkvalitet = høyere bæreevne 


I praksis

Tallet for bæreevne er et teknisk uttrykk for hvor mange centimeter fyllet kan trykke et stempel opp i en sylinderbeholder. Bæreevnen er derfor et uttrykk for dunenes evne til å reise seg etter belastning.


Vedlikehold

- Dunprodukter kan vaskes på 60° C – husstøvmidd dør ved ca. 55° C

- Vi anbefaler dog i stedet å tørketromle dunprodukter i tørketrommelen på høy varme, da det sliter mindre på dunproduktet 

- Skal dunproduktene vaskes, skal du benytte et enzymfritt vaskemiddel, slik som til ullvask

- Vi anbefaler at du tørketromler dynen din annenhver måned og hodeputen din hver måned. 

- Vi anbefaler at du bytter ut dynen din hvert 5. – 7. år og hodeputen din hvert 2. år

Inspiration

Ralph Lauren

Vil du sove ekstra godt? Kanskje vi kan friste med et nytt dyne- og hodeputetrekk. Vi kan anbefale å se nærmere på sortimentet fra Ralph Lauren, hvor sengetøyet er i høy kvalitet og kommer i en rekke tidløse farger og mønstre. På grunn av sengetøyets kvalitet kan du benytte dette i mange år.

Utforsk Utforsk