Designer

Poul Henningsen

Designeren bak PH-lampen og oppfinneren av treskjermprinsippet. Poul Henningsen står bak noen av de mest ikoniske lampene gjennom dansk designhistorie, som PH Artichoke, PH Septima, PH Louvre og den klassiske PH 5-pendelen.

1894 -1967

Poul Henningsen

Den danske designeren Poul Henningsen ble født i København av forfatterinnen Agnes Henningsen. Etter å ha arbeidet med tradisjonell og funksjonalistisk arkitektur, endret hans interesse seg til å fokusere på belysning. Designeren var utover dette også journalist og forfatter.  

Samarbeidet med Louis Poulsen begynte i 1925 og den dag i dag anses Poul Henningsen fortsatt som en pioner innenfor belysningsteori. Designerens nytenkning avspeiles i PH-lampenes treskjermprinsipp, som han designet i 1925-1926 til en utstilling i Paris i samarbeid med Louis Poulsen.  

PH Artichoke 

PH Artichoke ble designet av Poul Henningsen i 1958 til restauranten Langelinie Pavillonen i København, hvor den fortsatt henger i dag. Det skulpturelle designet med 72 blader fordelt i 12 rekker, som gir et blendefritt lys, har gjort pendelen til et internasjonalt designikon.

SE KOLLEKSJONEN SE KOLLEKSJONEN

Limited Edition

PH 2/2 Question Mark

PH 2/2 Question Mark har skjermer i munnblåst opalglass og understell i ubehandlet messing, og fikk navnet ”Question Mark” på grunn av basens kurvede form. Poul Henningsen designet den originale PH 2/2 Question Mark i 1931 basert på hans treskjermprinsipp fra 1926. Lampens lysfall kan tilpasses ved å vinkle midtstykket på basen. Question Mark ble produsert frem til midten av 1950-årene i messing og med skjermer i farget glass.

PH 5 pendel

I forlengelse av Poul Henningsens banebrytende treskjermsystem fra 1926, skapte designeren PH 5-pendelen i 1958. Pendelens design tar høyde for lysets refleksjon og det karakteristiske formspråket har medført at lampen fortsatt anses som en dansk designklassiker i dag.

SE KOLLEKSJONEN SE KOLLEKSJONEN