Illums Bolighus guider

LIN

Vet du hvorfor en sommerskjorte i lin virker avkjølende? Eller hvorfor sengetøy og kjøkkenhåndklær i lin har lengre varighet? Les mer nedenfor om det undervurderte materialet.

Kort & godt

Kort & godt

Naturmateriale av sterke naturfibre

Linfibrene er hule

• Stoffet tørker meget raskt og er slitesterkt

Har en god absorberingsevne

Er varmeledende så stoffet føles avkjølende

NATURMATERIALE

Lin er et naturmateriale som fremstilles av linplanter og -stengler. Tekstiler er sammensatt av sterke naturfibre, som gir den velkjente grove og matte overflaten. I århundrer har lin blitt brukt til å sy klær, men har alltid blitt overskygget av bomull. Det siste tiår har lin dog blitt et mer populært stoffvalg grunnet økt kjennskap til linets mange gode egenskaper.

SLITESTERKT

Lin er et enormt slitesterkt materiale på grunn av de grove naturfibrene. Linfibrene er hule, slik at hvert fiber også tørker raskt. Denne kombinasjonen er årsaken til at for eksempel mange kjøkkenhåndklær er i lin, da kjøkkenhåndklærne kan vare i generasjoner og tørker raskt etter bruk. Det samme gjelder for duker og servietter i lin – de kan vaskes på høy varme utallige ganger før de ser nuppete ut.

KJØLENDE & VARMELEDENDE

De grove, hule naturfibrene gir lin en god absorberingsevne. Lin kan suge til seg 20% av sin egen veske før det føles fuktig, men er også varmeledende slik at stoffet kan virke kjølende, selv om det er varmt. Det er blant annet grunnen til at sommerklær er laget av lin, da en linskjorte virker lett og kjølende i varmen og har vanskeligere for å bli våt av svette. Lin er også naturlig til sengetøy, da linstoffet er varmeregulerende og dermed kan bidra til en mer sammenhengende søvn.